Με αφορμή την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της COVID-19 «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» που επέβαλε τη φυσική απόσταση και τη συνέχιση της ψυχοθεραπείας μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης, ξεκίνησαν οι δύο  πρώτες Διαδικτυακές Ομάδες Υποστήριξης Ατόμων με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή στην Ελλάδα. Πρόκειται για ελληνόφωνες κλειστές ολιγομελείς ομάδες, στην οποίες συμμετέχουν ενήλικες με διαγνωσμένη Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή από διάφορα μέρη της Ελλάδας.  Την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό των ομάδων έχει η Δρ. Γκόλφω Λιαμάκη, Κλινική Ψυχολόγος, η οποία εξειδικεύεται στη Θεραπεία ενηλίκων και παιδιών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος εξετάζεται επίσης η δημιουργία Ομάδας Υποστήριξης για παιδιά και έφηβους με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή στο προσεχές μέλλον.   

Στις Ομάδες Υποστήριξης δίνεται η δυνατότητα σε ενήλικες που πάσχουν από τη διαταραχή να συναντηθούν και να μοιραστούν τις κοινές τους εμπειρίες με άλλα άτομα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας  που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες, γεγονός που έχει ευεργετική και θεραπευτική αξία αφού μπορεί να μειώσει αισθητά το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης αλλά και της ντροπής που συχνά συνοδεύει τη διαταραχή.  Οι Ομάδες Υποστήριξης δεν σκοπεύουν να υποκαταστήσουν την ατομική ψυχοθεραπεία, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τακτική ατομική ψυχοθεραπεία, αλλά να τη συμπληρώσουν και να την ενισχύσουν συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη εμπέδωση των ψυχολογικών μεθόδων αντιμετώπισης της διαταραχής.

Οι Ομάδες Υποστήριξης είναι δωρεάν και οι συναντήσεις γίνονται μία φορά τον μήνα. Παραμένουν ανοιχτές στα μέλη της και μετά το πέρας της ατομικής τους ψυχοθεραπείας για όσο διάστημα το επιθυμούν, καθώς αποτελούν μέρος ενός προγράμματος το οποίο στοχεύει στην πρόληψη πιθανής υποτροπής της διαταραχής στο μέλλον.

1 reply

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συμβάλλετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *